Wyprodukowano pod Śnieżką 2017


Wystawa produktów regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką” przyciągnęła na Plac Ratuszowy w Jeleniej Górze spore rzesze świadomych konsumentów oraz kolekcjonerów wyrobów regionalnych. W trakcie piątkowej (8.09) imprezy, zorganizowanej przez Karkonoską Agencję Rozwoju Regionalnego, wybrano także laureatów w dwóch kategoriach.

W jubileuszowej XV wystawie wzięło udział kilkudziesięciu wystawców z Dolnego Śląska oraz Republiki Czeskiej. – Cieszy nas liczba odwiedzających, jak i wystawców – przyznał Leszek Supierz, przedstawiciel zarządu KARR.
Produktów spożywczych było wiele – od mięs, miodów, produkty z lawendy po sery i inne smakołyki. – Mamy goudę długodojrzewającą, która ma już 14 miesięcy, ser podchmielony, pasty serowe, jogurty i wiele innych – powiedziała Ania Wańczyk z Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka z Krzeszowa, gdzie produkują sery krowie, kozie oraz owcze. Wystawcy przyznają, że ciągle rośnie świadomość konsumentów i w porównaniu z poprzednim rokiem, zainteresowanie jest znacznie większe. – Ludzie bardziej zwracają uwagę na to, co jedzą. Przestają patrzeć na cenę produktów, ważniejsza jest ich jakość – dodają.

– Tego lata hitem była lemoniada arbuzowa, lemonkowa i lawendowa – podkreśliła Małgorzata Greifenberg ze „Słodko i Zdrowo” w Jagniątkowie, która składniki do swojego produktu uprawia we własnym ogródku. – Wszyscy teraz chcemy żyć zdrowo, smacznie i niskokalorycznie. Ja próbuję to wdrożyć w życie, a lawendę można wykorzystywać nie tylko w aptece, ale i w życiu codziennym – podkreśliła pani z Jagniątkowa.
Relacja na stronie „Jelonki”